آموزش چاپ فلکسو با تمام جزییات
آموزش چاپ فلکسو به شکل رایگان یکی از آموزشهایی است که در ایران جایش خالی مانده است و متاسفانه هیچ موسسه و آموزشگاهی در زمینه آموزش چاپ فلکسو اقدامی نکرده است.
تعداد کمی سایت آموزشی به صورت پراکنده وجود دارد که بسیاری از آنها توسط اشخاصی ترجمه شده که تخصص این کار را نداشتهاند و فقط برای جذب بازدید مطلبی را انتشار دادهاند.
ار آنجایی که آموزش چاپ فلکسو احتیاج به تجربه عملی و دانش فنی زیادی می باشد ، تعداد متخصصین این کار زیاد نیست. به امید روزی که آموزش چاپ فلکسو هم مانند چاپهای دیگر در اختیار همه علاقمندان قرار بگیرد.
در این مقاله سعی کردم برای سهولت بازدید کنندگان سایت بهترین آموزشهایی که در سایت پرینتمگ درباره آموزش چاپ فلکسو وجود دارد را درکنار هم جمع کنم . با این کار به راحتی می توانید به تمام آموزش ها دسترسی داشته باشید.
فهرست مطالب
آموزش ویدویی چاپ فلکسو
همه چیز درباره چاپ فلکسو و یا فلکسوگرافی
چاپ فلکسو یکی از متداولترین روشهای چاپی برای چاپ روی متریالهای غیر جاذب میباشد. چاپ فلکسو به صورت روتاری میباشد و روی متریالهای رول چاپ میشود.
نام اصلی این چاپ فلکسوگرافی Flexography میباشد که به اختصار به آن فلکسو Flexo نیز گفته میشود.
آموزش آماده سازی فایل برای چاپ فلکسو
آموزش نرم افزارهای شرکت اسکو
شرکت اسکو تعداد زیادی برنامه تخصصی و حرفهای درزمینهٔ صنعت چاپ دارد. هزینه تهیه این نرمافزارها بسیار زیاد و تنها راه یادگیری این نرمافزارها شرکت در کلاسهای شرکت اسکو میباشد.
- دسکپک، برای آمادهسازی فایل برای چاپ
- استودیو، برای ساختن موک آپ و نمایش خدمات پس از چاپ
- آرتیوسکد، برای طراحی بستهبندی و قالبسازی
- اتومیشن انجین و ایمیجین انجین برای لیتوگرافیها و کلیشهسازیها
- پکاج و پلیتو برای طراحی و فرمبندی
- آرت پرو پلاس، جهت کنترل بسیار دقیق فایلهای خروجی
- استور ویژوالایزر ، جهت نمایش محصولات شما در یک فروشگاه
- کالر انجین ، مدیریت رنگ و تهیه پروف
دفترچه رنگ پنتون
پنتون یک زبان جهانی برای انتخاب درست رنگها برای طراحها و صاحبان برند است. شرکت پنتون توانست یک زبان مشترک برای انتخاب یک رنگ مشترک و قابل تولید بین تمام طراحهای جهان را ایجاد کند.
کتاب راهنمای طراحی و استانداردهای چاپ فلکسو
کتاب راهنمای طراحی چاپ فلکسوی فرست، نام کتاب مرجعی است که توسط سازمان FTA آمریکا بنام Flexographic Technical Association چاپ می شود .
آخرین شماره کتاب فرست نسخه ۶ می باشد. در این کتاب همه مواردی که چاپخانهها و یا افرادی که با چاپ فلکسو با آن درگیر هستند به طور کامل توضیح داده شده است .
پریفلایت یعنی چی ؟
پریفلایت یعنی چک کردن فایل قبل از فرستادن آن برای چاپ.
معمولا فایل هایی که برای چاپ به لیتوگرافی ها ارسال می شود دارای مشکلات زیادی هستند .
فایلهای پی دی اف به صورت یک پارچه می باشند و امکان کنترل تک تک ابجکت ها با ابزارهایی که در نرم افزارهای دیدن پی دی اف وجود دارد امکان پذیر نیست و نمی توان کنترل کرد که برای چاپ مشخصات لازم را دارند یا نه . بنابراین بهترین کار این است که وظیفه را به دست نرم افزارهای مخصوص این کار بسپاریم.
بهترین رزولوشن برای تصاویر در چاپ چیست ؟
بهترین رزولوشن برای تصاویر در چاپ بستگی مستقیم به فاصلهای دارد که تصویر پس از چاپ دیده خواهد شد. بهطور مثال رزولوشن در یک تصویر که بر روی یک بیلبورد چاپ میشود با رزولوشن همان تصویر در یک مجله یکی نباید باشد.
بهطور خلاصه رزولوشن یک تصویر بستگی به الپیای خروجی دارد که تصویر قرار است چاپ شود. در چاپ با نوع ترام گذاری AM یک حداقل و یک حالت ایدهال برای رزولوشن تصویر وجود دارد. رزولوشن بیشتر فقط باعث بالاتر رفتن حجم فایل و سنگینتر شدن فایل و مراحل کار است و تأثیر قابللمسی در چاپ نخواهد داشت.
تفکیک رنگ چیست ؟
تفکیک رنگ اصطلاحی است که در مرحله پیش از چاپ به جداسازی رنگها گفته میشود. تفکیک رنگها معمولاً در لیتوگرافیها و یا کلیشه سازی و یا هرجایی که از فایل ما خروجی گرفته میشود انجام میشود. این کار توسط یک نرمافزار خاص بنام ریپ انجام میشود. ریپها بهعنوان ورودی یک فایل پیدیاف میگیرند و آن را به رنگهای تشکیلدهنده آن بهصورت مجزا تبدیل میکنند.
نسبت به نوع چاپی که این فایل خواهد شد، از این رنگهای جداشده، زینک، کلیشه، سیلندر و یا ماسکی برای ساختن شابلون تهیه میشود. این تعریفی که شد برای تمام چاپها مورداستفاده است و همانطوری که توضیح دادم برای این کار از یک نرمافزار گرانقیمت بنام ریپ استفاده میشود. البته درگذشته این ریپها بهصورت سختافزاری بودند ولی امروزه با قدرتمند شدن کامپیوترها این مرحله بهصورت نرمافزاری درآمده و این نرمافزار مثل نرمافزارهای دیگر روی یک کامپیوتر قدرتمند نصب میشوند.
ترپینگ در فایل چیست ؟
ترپینگ در فایل در صنعت چاپ به عملی گفته می شود که در مرحله طراحی یا آماده سازی فایل انجام می شود تا خطای جابجایی در مرحله چاپ کمتر دیده شود . در حین چاپ به دلایل مختلف که در ادامه توضیح خواهم داد رنگها روی هم نمی خورند. به روی هم نخوردن رنگها اصلاحا Misregistration گفته می شود .
از دلایل که باعث جابجایی در چاپ می شود می توان به عوامل زیر اشاره کرد.
- جنسی که چاپ روی آن انجام میشود از دلایل اصلی جابجایی در چاپ است . بطور مثال در چاپ روی کاغذ به علت وجود آب در برج های مختلف کاغذ دچار اعوجاج می شود و رنگها روی هم نمی خورند.
- درست بسته نشدن پلیت ها یا کلیشه ها در چاپ افست و یا فلکسو
- وجود اشکال در ماشین چاپ
- اشتباهات اپراتوری در تنظیم ماشین چاپ
دانلود کتاب HandBook of Print Media
کلیشه سازی در چاپ فلکسو
همه چیز درباره چسب کلیشه
چسب کلیشه وسیلهای است که در چاپ فلکسو برای چسباندن کلیشه به سیلندر چاپ یا اسلیو استفاده میشود. چسبهای کلیشه درواقع یک چسب دوطرفه میباشد که از یک طرف به کلیشه و از طرف دیگر به اسلیو میچسبد.
کلیشههای چاپ فلکسو و هر چیزی که درباره آن باید بدانید
کلیشههای چاپ فلکسو همان چیزی است که سالها برای چاپ فلکسو استفاده میشود. کلیشه وسیلهای است که برای انتقال مرکب به سطح جنس چاپی استفاده میشود. کلیشهها دارای انواع مختلفی هستند و به روشهای مختلفی تولید میشوند.
وقتی در مورد کلیشهها در چاپ فلکسو صحبت میشود بهاحتمالزیاد در منظور کلیشههای فوتوپلیمری است. کلیشههای فوتوپلیمری کلیشههایی هستند که با کمک نور یووی ساخته میشوند.
مراحل تولید کلیشه دیجیتال چیست ؟
مراحل تولید کلیشه دیجیتال ، در چاپ فلکسو شامل ۷ مرحله است .
کلیشه دیجیتال یک لایه ماسک دارند که به نور لیزر سیدیای حساس است و بر روی سطح کلیشه دیجیتال قرار دارد.
این لایه ماسک بعد از لیزر شدن ، نقش فیلم نگانیو را در کلیشه آنالوگ بازی میکند.
کلیشه دیجیتال فلکسو ترامهای شارپتر و شانههایی با زاویه تندتری نسبت به کلیشه آنالوگ دارد.
سیر تکاملی کلیشه سازی دیجیتال
زمانی بود که کلیشه سازی دیجیتال برای چاپ فلکسو یکی از پرهزینهترین کارها به حساب میآمد.به علت پایین بودن کیفیت چاپ فلکسو باعث شده بود مشتریان ،چاپهای دیگری مثل افست و یا روتوگراور را برای بستهبندی محصولاتشان ترجیح دهند.
مشکلات زیادی بر سر راه چاپ فلکسو بود که جلوی این چاپ را برای رسیدن به کیفیت چاپهای با کیفیت میگرفت . بطور مثال در این چاپ کلیشههای دیجیتال نمی توانستند یک نوانس یا گرادیانت را به نرمی به صفر برسانند و به این علت بود که کلیشههای دیجیتال ترامها را فقط بالای یک درصد خاصی که به آن حداقل ترام میگویند میتوانستند تولید کنند.
کلیشه سازی فول اچ دی
کلیشه سازی فول اچ دی یکی از تکنولوژی هایی است که شرکت اسکو برای تولید کلیشه اچ دی توسعه داده است و در دستگاههای CDI خود منبع نور LED قرار داده است که با آن بتواند ترام های فلت تاپ تولید کند.
شرکت اسکو به این تکنیک فول اچ دی میگوید و در دستگاههایی قابل اجرا میباشد که دارای نور دهی داخلی هستند که شرکت اسکو به آن UV Inline میگوید. در حال حاضر در ایران فقط یک شرکت دارای این دستگاه سخت افزاری میباشد. با استفاده از تکنولوژی ترام گذاری فولاچدی فلکسو ترامهای درصد پایین به صورت سرگرد تولید میشوند و ترامهای درصد بالا به صورت سرتخت تولید میشوند.
کلیشه سازی اچ دی
کلیشه سازی اچ دی فلکسو – Esko HD Flexo راه حلی بود که شرکت اسکو برای حل مشکلات اصلی در چاپ فلکسو ابداع کرد. این تکنولوژی ترامگذاری ، در دو ناحیه مشکلات چاپ فلکسو را رفع میکند. مشکل بزرگی که در چاپ فلکسو وجود داشت باعث شده بود که در نواحی روشن تصویر امکان چاپ با ترام ها یا درصدهای پایین وجود نداشت . چون این ترام های ریز در مرحله شستشوی کلیشه از بین می رفتند.
کلیشه سازی با ترامهای سرتخت در مقابل ترامهای سرگرد
ترامهای سرتخت در مقابل ترامهای سرگرد این روزها تبدیل به یکی از مهمترین بحث های چاپ فلکسو شده است و کم کم کلیشه های سر تخت یا فلت تاپ دارن جای خودشون را باز می کنند و کلیشه های سرگرد یا راند تاپ را از میدون بیرون می کنند.
چگونه ارتجاعی کلیشه را محاسبه کنیم ؟
ارتجاعی کلیشه به کشیده شدن سطح بیرونی کلیشه گفته میشود.
وقتی یک کلیشه به دور سیلندر بسته میشود. سطح روی کلیشه نسبت به سطح زیر کلیشه که به طلق وصل شده است بیشتر کشیده میشود .
طول نوشتهها و خطوطی که روی کلیشه آمده است بزرگتر میشوند و برای جبران آن باید به مقدار مشخصی، از طول طرح در پیش از چاپ کاسته شود .
بهترین راه برای محاسبه ارتجاعی کلیشه، انجام تستهای خاصی میباشد که به آنها تست ارتجاعی و یا فوتوسل میگویند.
زاویه رنگها در چاپ فلکسو
زاویه رنگها در چاپ فلکسو با چاپهای دیگر متفاوت است. اگر با مبحث ترامها آشنایی داشته باشید، میدانید که وقتی یک فایل در لیتوگرافی ریپ میشود هرکدام از رنگها هنگامیکه به شکل ترام درمیآیند به خود زاویهای میگیرند.
اگر این زاویهها بهدرستی تنظیم نشوند، در چاپ دچار مشکلی بنام پیچازی میشویم که به شکل یک سری الگوی تکراری، سطح قسمتهای ترامه کار را میگیرند و سفارش چاپی را دچار مشکل میکند.
آیا بهترین ترام برای چاپ فلکسو ترام گرد است ؟
ترام های گرد در چاپ فلکسو به الگوریتمی برمیگردد که در مرحله ریپ شدن فایل در کلیشه سازی اتفاق میافتد.
در کلیشه سازی در مرحله ریپ شدن فایل از حالت کانتینیوستون به هافتن تبدیل میشود و یا اگر بخواهم به زبان سادهتر توضیح دهم، فایل پیدیاف که شامل قسمتهای وکتور و بیتمپ است به ترام تبدیل میشود.
کلیشه تست اچ دی در چاپ فلکسو چیست ؟
کلیشه تست اچ دی که در کلیشهسازیها به آن تارگت میگویند یک قطعه کلیشه است . از کلیشه تست اچ دی برای تشخیص نوع کلاس اچ دی قابل چاپ برای ماشین مورد آزمایش در چاپ فلکسو استفاده میشود.
کلیشه سازی اج دی تکنولوژی ساخت کلیشه ای است که توسط شرکت اسکو که غول کلیشه سازی دیجیتال دنیا است ساخته شده است.
کلیشههای اچ دی کلاسها یا ترامگذاریهای مختلفی دارند.
کلیشه تست اچ دی ابزاری برای تشخیص بهترین کلاس اچ دی برای ماشین چاپ فلکسو
DigiCap در کلیشه سازی چاپ فلکسو
DigiCap یا دیجیکپ توسط شرکت کداک برای بالا بردن کیفیت مناطق تون پلات یا تیره تصویر در چاپ فلکسو توسعه یافته است.
بالا رفتن کیفیت چاپ در مناطق تیره توسط DigiCap بستگی به عوامل زیادی دارد . از این موارد می توان به نوع جنس چاپی ، نوع مرکب مصرفی ، نوع چسب کلیشه ،سختی کلیشه و حتی مقدار ترام و تنپلات روی کلیشه اشاره کرد.
همه موارد گفته شده تاثیر زیادی در کیفیت نهایی چاپ دارند . بطور مثال تاثیر انتخاب درست چسب کلیشه برای مناطق تیره ، از DigiCap تاثیر بیشتری در کیفیت چاپ تن پلاتها خواهد داشت .
حداقل ترام در چاپ فلکسو چیست؟
حداقل ترام در چاپ فلکسو یعنی کوچکترین ترامی که در کلیشه شما قابلچاپ است چه درصدی میباشد.
در کلیشههای چاپ فلکسو از دو جهت میتوان حداقل ترام را بررسی کرد. اول حداقل ترامی که کلیشهساز میتواند بر روی کلیشه تولید کند و دوم حداقل ترامی که چاپخانه شما میتواند چاپ کند.
حداقل ترام در حالت اول که مربوط به کلیشه سازی است به روش و دستگاههای کلیشهسازی برمیگردد. بهطور مثال در روش آنالوگ از فیلم لیتوگرافی استفاده میشود ترامهای زیر ۳ درصد خیلی راحت قابلتولید نیستند. پس در مرحله نوردهی و کلیشهسازی هم انتقال آنها بر روی کلیشه میتواند مشکلاتی داشته باشد.
کلیشه سازی با پلیمر مایع
کلیشه سازی با پلیمر مایع یکی از روشهای تولید کلیشه برای چاپ فلکسو می باشد .
در این روش بجای استفاده از ورق های کلیشه که متداول ترین روش کلیشه سازی می باشد از پلیمر مایع برای تولید کلیشه خام استفاده می شود .
بعد ساختن کلیشه با ضخامت مورد نیاز ، از روش آنالوگ برای نور دهی کلیشه استفاده می شود . در روش آنالوگ بوسیله فیلم نگاتیو تصویر مورد نظر به سطح کلیشه منتقل می شود .
بعد از انتقال تصویر به کلیشه نور پشت کلیشه داده می شود. برای شسشو کلیشه را داخل دستگاه پروسسور قرار می دهند .
کلیشه سازی با پرینتر جوهر افشان
سال هاست که کلیشه سازها از فیلم لیتوگرافی برای تولید کلیشه استفاده می کنند.
ایمیج سترها که توسط برندهای معروف این کار مثل اگفا و هایدلبرگ تولید می شدند دیگر ساخته نمی شوند.
شرکت اپسون برای حل این مشکل آنالوگ دست به یک ابتکار خوب زده و از یک پرینتر جوهر افشان برای تولید فیلم استفاده کرده است.
این دستگاه احتیاج به یک ریپ مخصوص دارد تا تصاویر به صورت هافتن درآیند و برای استفاده در کلیشه سازی آنالوگ قابل استفاده باشند.
چاپ کارتن فلکسو
سازمان استانداردسازی بستهبندیهای کارتنی اروپا FEFCO
FEFCO نام سازمانی است که در اروپا وظیفه سازماندهی و استانداردسازی کارخانههای تولید بستهبندیهای کارتونی و مواد اولیه آنها را به عهده دارد.
این سازمان در مرکز آن در شهر بروکسل هست در سال ۱۹۵۲ تأسیس شد و دارای ۱۷ عضو فعال هست .
وظیفه این سازمان رسیدگی کردن به شرایط مالی ، اقتصادی ، فنی ، بازاریابی و رفع مشکلاتی که ممکن است در سر راه صنعت بستهبندی کارتنی در سطح اروپا وجود داشته باشد است .
این سازمان برای تولیدکنندگان مراحل تولید ، شرایط کارخانه و همهچیز را استاندارد میکند و برای همهچیز دستورالعمل میسازد.
بهطور مثال کدهایی را برای بستهبندیهای کارتنی مختلف تعریف کرده است که همه سازندگان و سفارشدهندگان در سطح اروپا برای هماهنگی از این کدها استفاده میکنند .
همه جعبههای کارتنی که مطابق این استاندارد ساخته میشوند دارای یک شکل ثابت میباشند .
واژهنامه چاپ و بسته بندی
در این واژه نامه چاپ و بسته بندی اطلاعات مختلفی درباره چاپ و بسته بندی جمع آوری شده است. در این واژه نامه مطالب زیادی درباره چاپ فلکسو و چاپ روتوگراور آموزش داده شده است.
در این واژه نامه اصطلاحات انگلیسی و معادل فارسی آن و توضیحات آن آورده شده است.
انواع ماشین چاپ فلکسوگرافی
ماشین چاپ فلکسوگرافی نسبت به نوع چیدمان برج های چاپ و سیلندر فشار به دسته بندی های مختلفی تقسیم بندی می شوند.
- ماشین های سیلندر مرکزی
- ماشین های اینلاین
- ماشین های استک
انواع فیلمهای بسته بندی
در دنیای چاپ و بسته بندی انواع فیلم ها و سطوح چاپ شونده وجود دارند که هر کدام دارای خصوصیاتی هستند که نسبت به آن برای نگهداری و بستهبندی مواد از آنها استفاده میشود.
در ادامه به توضیح مختصری از این سطوح چاپ شونده می پردازیم.
فیلم پلی اتیلن
فیلم او پی پی و فیلم بی او پی پی
فیلم پلی استر
فیلم پلی امید
کاغذ
فیلم آلومینیوم
فیلم پی وی سی
فیلم سی پی پی
بسته بندی انعطاف پذیر
بسته بندی انعطاف پذیر نوعی از بسته بندی است که در برابر بسته بندی سخت که از متریال هایی مانند مقوا و کارتن برای بسته بندی استفاده می کند ،قرار میگیرد. در بسته بندی انعطاف پذیر از متریال های نرم با ضخامت های خیلی کم استفاده می شود .
این نوع از بسته بندی بیشتر در بسته بندی مواد غذایی استفاده می شود که دارای تاریخ مصرف هستند و بسته بندی باید در نگه داری محصول کمک کند .
در بسته بندی انعطاف پذیر که به آن فلکسیبل پکیجینگ می گویند از متریال هایی مانند انواع فیلمهای پلاستیکی ، فیلمهای آلومینیومی و کاغذ استفاده می شود.
روش صحیح شستن کلیشه فلکسو چیست ؟
درست شستن کلیشه باعث بالا رفتن عمر کلیشه و کیفیت چاپ میشود. برای شستن کلیشه باید از داروهای مخصوص آن که بصورت مایع و یا پودری وجود دارد استفاده کنید.
برای شستن کلیشه می توانید از برس های نرم نیز استفاده کنید. بعد از متوقف شدن چاپ و یا به اتمام رسیدن چاپ ، مرکب شروع به خشک شدن بر روی کلیشه میکند و بهتر است بلافاصله کلیشهها شسته شوند.
روش صحیح چسباندن کلیشه در چاپ فلکسو چیست ؟
به چسباندن کلیشه به اسلیو در چاپ فلکسو ، مانتینگ می گویند .
برای چسباندن کلیشه به اسلیو باید از چسب دوطرفه مخصوص استفاده کرد.
این چسبهای دوطرف با دو نوع ضحامت در بازار موجود هستند. بیشترین استفاده را چسب ۵۰۰ میکرون دارد . چسب دیگر چسب ۱۰۰۰ میکرون می باشد .
چسب های کلیشه انواع مختلفی دارند و نسبت به نوع طرحی که بر روی کلیشه شما وجود دارد باید انتخاب شوند.
تبدیل واحدها در آنیلوکس
تبدیل واحدها در آنیلوکس بسیار ساده است. آنیلوکسها دارای دو پارامتر خیلی مهم هستند اولی تعداد حفرهها که با یکی از واحدهای الپیای و یا الپیسی شمارش میشوند و دیگری حجم حفرهها که با یکی از واحدهای BCM/in² و یا cm³/m² بیان میشود.
آنیلوکسهایی که در کشورهای اروپایی ساخته میشوند با واحد LPC و یا خط در سانتیمتر شناخته میشوند.
آنیلوکسهایی که در کشورهای آمریکایی ساخته میشوند با واحد LPI و یا خط در اینچ شناخته میشوند.
شورسنج چیست ؟
شورسنج و یا Durometer نام وسیله ای است که برای اندازهگیری سختی یک جسم استفاده میشود.
برای اندازهگیری سختی کلیشه در چاپ فلکسو و یا سختی لاستیک در چاپ افست ار شورسنج استفاده میشود.
برای انداگیری سختی کلیشههای فوتوپلیمری که در چاپ فلکسو استفاده میشود و یا لاستیکی که در چاپ افست استفاده می شود از Shore A استفاده میشود.
داتگین چیست ؟
داتگین یا همان افزایش درصد ترام اصطلاحی است که در تمامی چاپها به چشم میخورد. داتگین اتفاقی است که باعث تیرهتر شدن طرح چاپ شده با آن چیزی که در ذهن داریم میشود.
عوامل زیادی باعث این افزایش درصد میشوند. جنسهای چاپی توانایی جذب مختلفی دارند برای همین رفتارشان در برابر مرکب یکسان نیست و بطور مثال کاغذ تحریر مرکب را به داخل خود میکشد و اندازه ترام چاپ شده بزرگتر میشود ولی کاغذ گلاسه به مقدار خیلی کمتری این کار را میکند و مرکب را در سطح خود نگه میدارد.
کرونا در چاپ یعنی چی ؟
کرونا یا به عبارت دیگه کرونا تریتمنت اصطلاحی است که در چاپ بر روی سطوح پلاستیکی ، فلزی و کاغذ استفاده میشود. کرونا تریتمنت عملی است که با آن کشش سطحی جنسهای چاپی پلاستیکی یا فلزی یا کاغذی بالا برده میشود تا مرکب بهتر به سطح جنس چاپی بچسبد.
بهترین زمان برای کرونا کردن سطح جنس چاپی زمان تولید آن است ولی از آنجایی که این خاصیت به مرور زمان مقدارش کم میشود ، ماشین های چایی واحدی بنام کرونا دارند و فیلمی که از زیر این قسمت عبور میکند دوباره کرونا میشود.
فیلمی که کرونای خود را از داده باشد و یا مقدار کرونای کم شده باشد مرکب را به خوبی به خود جذب نمیکند و بعد از چاپ از روی سطح چاپی جدا میشود.
ابزارهای لازم در چاپخانه
ابزارهای لازم در چاپخانه برای کنترل و تنظیم کردن ماشین چاپ بسیار مهم و حساس هستند. این ابزارها به ما کمک میکنند تا بتوانیم متغیرهای چاپ را اندازهگیری کنیم و در چاپهای مختلف مثل چاپ افست ، چاپ فلکسو و چاپ روتوگراوور شرایط را ثابت نگه داریم.
در ادامه به تعدادی از این ابزارهای لازم در چاپخانه اشاره می کنم و کاربرد آنها را به شما خواهم گفت.
نرخ انتقال اکسیژن
اکسیژن یکی از اصلی ترین عواملی است که باعث فساد مواد غذایی می شود و می تواند رنگ ،طعم و خواص مواد غذایی را عغییر دهد . در بستهبندی موادغذایی معمولا هوای داخل بسته بندی را تخلیه می کنند و جای آن را با نیتروژن و یا دی اکسیدکربن پر میکنند تا بتوانند مواد غذایی را از اکسیژن دور نگه دارند و محصول را در قفسه های فروشگاه برای مدت زمان بیشتری سالم نگه دارند.
نرخ عبور بخار آب یا رطوبت
کنترل مقدار رطوبت موجود در بسته بندی برای حفظ مزه ،شکل و کیفیت محصول بسیار مهم است. بسیاری از مواد غذایی مثل لبنیات ،گوشت و غذاهای دریایی احتیاج به حفظ رطوبت داخل بسته بندی دارند. در حالی که مواد غذایی بسیاری مثل خشکبار ،اسنکها ،قهوهها احتیاج به یک محیط بدون رطوبت دارند تا مزه و شکل ظاهری خود را حفظ کنند.
جهت رول پیچی فیلم
به عمل جمع کردن فیلم چاپ شده به دور بوبین ، رول پیچی می گویند . جهت رول پیچی فیلم یکی از مهمترین پارامترهای کار چاپ شده میباشد . وقتی طرحهای چاپی بر روی فیلم چاپ میشوند ، قبل از ارسال به کارخانه مشتری باید به رولهای کوچکتری تبدیل شوند تا در ماشین پرکن قراربگیرند .
به این کار اسلیت کردن گفته میشود. هر کدام از این اسلیتها که حاوی یک طرح هستند و هر کدام از این طرحها بعد از برش نهایی در جهتی قرار میگیرند.
تولید فیلم به روش کست یا بلون
کست یا بلون روش هایی هستند که برای تولید فیلم چاپ و بسته بندی استفاده می شوند. فیلم تولید شده به هر کدام از این روش ها دارای خاصیتهای متفاوتی هستند . در ادامه مطلب به توضیح بیشتر این روشها می پردازیم .
برای تولید فیلم قابل چاپ و بسته بندی دو روش وجود دارد . روش دمشی و روش قالبگیری
COF و یا ضریب اصطحکاک چیست؟
اصطحکاک نیرویی می باشد مخفی که دربرابر حرکت کردن دو سطح روی یکدیگر مقاومت میکند. در بسته بندی ضریب اصطحکاک یکی از مهمترین پارامترهای فیلم می باشد.
حتما فیلمهایی را دیدهاید که به هم چسبیدهاند و برای جدا کردن آنها از هم باید تلاش زیادی انجام دهیم و یا فیلم هایی که از روی بوبین سر می خورند و برای نگه داشتن آنها باید فشار زیادی بیاوریم .
بسته بندی چند لایه
بسته بندی هایی چند لایه معمولا برای نگه داری مواد غذایی استفاده می شوند و نسبت به زمان نگه داری مورد نیاز محصول تعداد لایه ها و نوع لایه های متفاوتی دارند . بنابراین این نوع از بسته بندی به تولید کنندگان مواد غذایی کمک می کند تا مواد نگه داری کمتری در خود محصول استفاده کنند و این مسئله برای صنایع غذایی بسیار مهم است .
اشکالات چاپی در چاپ فلکسو
Dot Dipping در چاپ فلکسو
Dot Dipping یکی از اشکالات چاپی متداول در چاپ فلکسو است و در مواقعی اتفاق می افتد که ترامهای ریز روی کلیشه بر اثر فشار بین آنیلوکس و کلیشه توی حفره های آنیلوکس فرو می روند.
ترامهای ریزی که وارد حفرههای آنیلوکس می شوند مرکب بیشتر به خود می گیرند و باعث کثیف شدن چاپ در مناطق روشن یا هایلایت تصویر میشوند.
این ترامها از نرامهای کناری اشان تیره تر دیده میشوند و در مناطقی که به نوانس به سمت صفر درصد می رود باعث تیره شدن ترامها می شود.
Dot Bridging در چاپ فلکسو
Dot Bridging یکی دیگر از اشکالات چاپی در چاپ فلکسو است که زمانی اتفاق میافتد که بعضی از ترامها توسط مرکب به هم وصل شوند.
این پل ارتباطی بین ترامها Dot Bridge یا پل گفته میشود. این اتفاق باعث کثیف شدن چاپ میشود.
دلیل اصلی که باعث این اتفاق میشود به آنیلوکس برمیگردد.
وقتی انتقال مرکب بیشتر از اندازه موردنیاز باشد سر ترامها مرکب اضافی به خود میگیرند و این مرکب اضافی باعث به هم وصل شدن ترامها بر روی جنس چاپی میشود.
آنیلوکس مورداستفاده برای چاپ باید رابطه مناسبی با کلیشه داشته باشد.
الپیای آنیلوکس مورداستفاده باید با الپیای کلیشه همخوانی داشته باشد تا این اتفاق نیافتد.
دلیل دوم این اتفاق میتواند به بالا بودن بیشازحد ویسکوزیته مرکب، نامناسب بودن مرکب، کثیف بودن سطح کلیشه و یا فشار بیشازحد برگردد.
ترامهای دوناتی در چاپ فلکسو
ترام های دوناتی یکی از متدادل ترین اشکالات چاپی در چاپ فلکسو می باشند و همان ترامهایی هستند که وقتی انها را در زیر لوپ نگاه میکنیم، شبیه دونات یا پیراشکی شکریهای قدیمی هستند.
حتماً این شکل از ترامها را در کارهای چاپی زیاد دیدهاید مخصوصاً در ماشینهای قدیمیتر این ترامهای دوناتی زیاد دیده میشوند.
این ترام های دوناتی وقتی در کار چاپی دیده میشوند که داخل ترامهای چاپشده خالیشده باشند.
آموزشهای مدیریت رنگ در چاپ فلکسو
استانداردهای صنعت چاپ
استانداردهای صنعت چاپ توسط سازمان جهانی استاندارد که همه بنام ISO میشناسند تدوینشده است. نام این استاندارد ISO 12647 میباشد. این استاندارد برای مجموعهای از دستورالعملهای گرافیکی است که برای صنعت چاپ آمادهشده است.
استاندارد ۱۲۶۴۷ شامل ۸ قسمت است که هرکدام قسمتی از صنعت چاپ را شامل میشود.
۱۲۶۴۷-۱
پارامترهای چاپ و روشهای اندازهگیری
۱۲۶۴۷-۲
استانداردهای چاپ افست
۱۲۶۴۷-۳
چاپ افست کلدست برای روزنامه
۱۲۶۴۷-۴
چاپ گراور
۱۲۶۴۷-۵
چاپ سیلک
۱۲۶۴۷-۶
چاپ فلکسو
۱۲۶۴۷-۷
پروسه تهیه پروف یا نمونه چاپ
۱۲۶۴۷-۸
تصدیق پروسه چاپ
چه اتفاقی برای محصول ما می افتد، وقتی که رنگها خراب میشوند ؟
دنسیته مرکب چیست ؟
دنسیته مرکب ، مشخص کننده مقدار ضخامت مرکب بر روی سطج چاپ شونده می باشد.
کنترل صحیح مقدار ضخامت مرکبی که به سطح چاپی انتقال مییابد ، یکی از مهمترین پارامترهای یک چاپ خوب است. این کار باعث میشود شما بر روی تولید رنگهای ثانویه (قرمز ، آبی ، سبز ) ، دات گین ، ترپینگ مرکب و مقدار مصرف مرکب کنترل داشته باشید .
ویسکوزیته مرکب چیست ؟
ویسکوزیته مرکب ، واحدی است که برای اندازهگیری مقدار مقاوت داخلی هر مایعی در برابر جاری شدن بکار می رود .
ویسکوزیته مرکب در چاپ برای مشخص کردن مقدار سفتی و یا روانی مرکب استفاده می شود. ویسکوزیته مرکب ، بر موارد مهمی مثل دات گین ، تیراژ چاپ ، قدرت رنگ، ترپینگ، زمان خشک شدن و پرکردن ترام ها تاثیر مستقیم دارد.
مقدار مناسب ویسکوزیته مرکب در چاپهای مختلف متفاوت است. مشخص کردن و ثابت نگه داشتن آن بستگی به میزان توانایی اپراتور ماشین دارد. یکی از مهمترین عواملی که بر مقدار ویسکوزیته تاثیر مستقیم دارد حرارت می باشد.
Delta E چیست ؟
Delta E به روش محاسبه اختلاف دو رنگ گفته میشود. دلتا ای فرمولی است که با آن اختلاف دو رنگ را در فضای رنگی CIE LAB و یا LCH محاسبه میکنند.
مشتریها برای مشخص کردن مقدار مجاز تغییر رنگ برای چاپخانهها از Delta E استفاده میکنند. در سالهای مختلف فرمولهای مختلفی برای محاسبه بهتر و دقیقتر اختلاف دو رنگ ابداع شده است.
بطور مثال Delta E1976 که به آن de76 هم گفته میشود یکی از قدیمیترین و معروفترین روشهای محاسبه اختلاف دو رنگ است.
علاقمندان به یادگیری چاپ فلکسو به صورت تخصصی میتوانند با شماره 09121885052 تماس بگیرند
درباره حمیدرضا پیوندی
متخصص چاپ افست و فلکسو، طراحی، پیش از چاپ و چاپ
نوشتههای بیشتر از حمیدرضا پیوندی13 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
مقالههای خوبی بودند.
ممنون از زحماتتون
از اینکه مورد توجه تون قرار گرفته خدا رو شکر می کنم 🙏🙏🙏
باسلام وخسته نباشیدممنونم بابت مقاله های آموزشی
من اپراتورچاپ فلکسوهستم به مدت ۱۵سال ومیخواهم درکناراین کارطراحی یادبگیرم میشه راهنمایی کنید
سلام
لطفا با شماره من تماس بگیرید
09121885052
خواهش می کنم 🙏🙏🙏
بسیار عالی
خواهش می کنم .🙏🙏🙏🙏🙏
من از پکیج آموزش آماده سازی فایل فلکسو تون بسیار راضی بودم ممنون بابت زحماتتون
ممنونم از شما .
اگر سوالی هم داشتید می تونید با شماره من تماس بگیرید تا سوالی براتون باقی نمونه
09121885052
سلام جناب پیوندی برای این بسته الان تخفیف ندارید ؟
سلام
الان متاسفانه تخفیفی روی سایت نیست .
ولی به شماره واتزاپ من پیغام بدید .
یه کاری براتون می کنم .
09121885052
مطلب خوبی بود.
ممنون از مطالب خوبی که در سایت میگذارید
ممنونم
🙏🙏🙏