تفکیک رنگ یا Color Sepration در فایل برای چاپ به چه معنایی است ؟
تفکیک رنگ اصطلاحی است که در مرحله پیش از چاپ به جداسازی رنگها گفته میشود. تفکیک رنگها معمولاً در لیتوگرافیها و یا کلیشه سازی و یا هرجایی که از فایل ما خروجی گرفته میشود انجام میشود.
این کار توسط یک نرمافزار خاص بنام RIP انجام میشود. ریپها بهعنوان ورودی یک فایل پیدیاف میگیرند و آن را به رنگهای تشکیلدهنده آن بهصورت مجزا تبدیل میکنند.
نسبت به نوع چاپی که این فایل خواهد شد، از این رنگهای جداشده، زینک، کلیشه، سیلندر و یا ماسکی برای ساختن شابلون تهیه میشود. این تعریفی که شد برای تمام چاپها مورداستفاده است و همانطوری که توضیح دادم برای این کار از یک نرمافزار گرانقیمت بنام ریپ استفاده میشود.
البته درگذشته این ریپها بهصورت سختافزاری بودند ولی امروزه با قدرتمند شدن کامپیوترها این مرحله بهصورت نرمافزاری درآمده و این نرمافزار مثل نرمافزارهای دیگر روی یک کامپیوتر قدرتمند نصب میشوند.
البته اصطلاح تفکیک رنگ یا Color Separation در چاپهایی مثل فلکسو و روتوگراوور به مراحل آمادهسازی فایل برای چاپ بهتر گفته میشود.
فهرست مطالب
در چاپ فلکسو و چاپ روتوگراوور به علت حساسیتهای بیشتر چاپ و سختیهای خاصی که دارند، آمادهسازی فایل شامل مراحل خاصی است که افرادی با توانایی بالایی که در نرمافزارها دارند و شناختی که از چاپ دارند، این فایلها را برای چاپ آماده میکنند.
البته رعایت کردن همین نکات در چاپ افست هم توصیه میشوند ولی ازآنجاییکه اکثر کارها چهار رنگ هستند و نهایتاً ممکن است یک یا دورنگ ساختگی داشته باشند آمادهسازی فایل برای چاپ افست راحتتر است.
در چاپ فلکسو و چاپ روتوگراوور ازآنجاییکه اکثر کارها بیشتر بین ۶ تا ۸ رنگ دارند بنابراین آمادهسازی فایل مشکلتر هست و در این چاپها ازآنجاییکه در بیشتر مواقع بر روی فیلم شفاف چاپ میکنند طراح یا آمادهساز فایل باید یکرنگ سفید نیز آماده کند تا رنگها به همان شکلی که شما در فتوشاپ یا الستریتور دیدهاید چاپ شوند.
برای تفکیک رنگ از چه نرمافزارهایی استفاده میشود؟
برای آمادهسازی فایلها برای خروجی معمولاً از دودسته نرمافزار استفاده میشود. نرمافزارهای وکتور و نرمافزار بیتمپ.
نرمافزار وکتور به نرمافزارهایی میگویند که پایه برداری دارند و همه اشکال بهصورت مجموعهای از فرمولهای ریاضی هستند. در حال حاضر بهترین نرمافزار برای این کار در ایران نرمافزار ادوبی الستریتور میباشد که بیشترین هماهنگی را ریپهای خروجی دارد. از الستریتور بهراحتی میتوانید خروجی پیدیاف بگیرید و برای خروجی ارسال کنید. البته بعضی از ریپها حتی میتوانند بهصورت مستقیم از فایل الستریتور خروجی بگیرند.
البته در دنیای حرفهای آمادهسازی فایل در چاپ فلکسو و یا روتوگراوور از نرمافزارهای دیگری استفاده میشود که امکانات بسیار حرفهایتر برای چاپ دارند. از این دسته نرمافزارها میتوانید به نرمافزار آرت پرو که اختصاصاً برای کامپیوترهای مکینتاش ساختهشده است نام برد. البته نسخه تحت ویندوز این نرمافزار هم وجود دارد که به آن اسکو پکاج گفته میشود. این دو نرمافزار بهصورت گستردهای در کشورهای اروپایی و آمریکا استفاده میشود. بهطور مثال در همین کشور ترکیه همه کلیشه سازیها از این نرمافزار استفاده میکنند.
برای نرمافزار بیتمپ بهترین گزینه برای کل دنیا نرمافزار ادوبی فتوشاپ است. البته نرمافزارهای بسیار خوبی بهعنوان رقیب برای فتوشاپ هم وجود دارد که حتی در بعضی از کارها از فتوشاپ هم بهتر عمل میکنند که من حداقل در این شرایط به کسی پیشنهاد نمیکنم.
بسیاری از حرفهای ها برای تفکیک رنگ در الستریتور و فوتوشاپ از پلاگین اسکو دسک پک استفاده میکنند.
چه نکاتی را برای ارسال فایل باید رعایت کنیم؟
وقتی فایلی را برای آمادهسازی و یا تفکیک رنگ ارسال میکنید بهتر است قبل از ارسال به نکات زیر توجه کنید.
تمام فونتها و یا تصاویری که در فایلتان استفاده کردید را در یک پوشه جمع کنید. حتماً در مود رنگی CMYK طراحی کنید.
ترجیحاً لایههای فایلهای فتوشاپی را یکی یا فلت نکنید چون برای جداسازی رنگها در تصویر قابلاستفاده هستند.
حتماً از نرمافزاری مثل الستریتور برای طراحی استفاده کنید و اگر این نرمافزار رو بلد نیستید حتماً پیشنهاد میکنم که آن را یاد بگیرید که مهمترین و پرکاربردترین نرمافزار وکتور دنیا میباشد.
اگر شما فایل را تفکیک رنگ کردهاید و از کار خودتان مطمئن هستید بهتر است از فایلتان یک خروجی PDF تهیه کنید و آن را برای خروجی ارسال کنید
اما اگر احتمال میدهید که شاید در فایلتان مشکلی وجود داشته باشد و احتیاج به کنترل بیشتر و یا اصلاح داشته باشد بهتر است تمام نوشتهها را از حالت نوشتاری خارج کنید و یا بهاصطلاح کرو کنید. تمام تصاویر بکار برده در فایل را به همراه فایل Ai برای خروجی و یا آمادهسازی ارسال کنید.
بعضی از نکاتی که برای تفکیک رنگ باید رعایت کنیم
در زیر به اختصار به تعدادی از نکاتی که در فایل باید کنترل شود را توضیح میدهم
اضافه رنگ
اگر سفارش شما دارای خط تیغ میباشد، رنگهایی که در لبه کار هستند را مقداری بزرگتر آماده کنید که پس از تیغ خوردن لبههای سفارش سفیدی نزند.
خطوط چندرنگ
اگر در طراحیتان از خطوط نازک استفاده کردهاید رنگ آنها را در رنگهای ساختگی استفاده کنید و یا فقط از یکرنگ استفاده کنید. چون در صورت رویهم نخوردن چاپ این خطوط بسیار بد چاپ میشوند.
خطوط نازک
اگر سفارش شما برای چاپ فلکسو آماده میشود بهتر است که نازکترین خطی که میتوانید در طرحتان استفاده کنید را از چاپ خانه بپرسید. چون خطوط نازک نسبت به ضخامت کلیشه احتمال خراب شدن دارند.
بارکد
حتماً دقت کنید که بارکدتان در یکرنگ باشد و بهترین رنگ برای بارکد رنگ مشکی خالص میباشد.
نوشتهها
در چاپهای مختلف حداقل سایز نوشته محدودیت دارد؛ بنابراین کوچکترین سایزی را که میتوانید برای نوشتهها استفاده کنید را از چاپخانه اتان بپرسید.
نوشتههای مشکی
اگر نوشتههای مشکی ریز دارید حتماً اورپرینت شان کنید
ترامهای خرد
به علت محدودیتهایی که وجود دارِ در چاپهای مختلف ترامهای ریز بهطور مثال زیر ۳ درصد قابلچاپ نیستند .
اگر در فایلتان وجود داشته باشند باعث کثیف شدن چاپتان میشوند. پس بهترِ آنها را حذف یا کنترل کنید.
ترپ رنگهای مجاور هم
در چاپهای صنعتی اصطلاحی بنام ترپگیری وجود دارد. ترپگیری یعنی رنگهایی که در مجاورت هم هستند راکمی بزرگتر بسازیم تا اگر در چاپ جابجایی داشتیم مشکل کمتر دیده شود. این کار یکی از اصلیترین مراحل آمادهسازی فایل برای خروجی است.
آماده سازی فایل برای چاپ و یا تفکیک رنگ | color Sepration
کار آمادهسازی فایل برای چاپ یکی از تخصصهای خاص رشته چاپ است و کسانی که در آن تخصص دارند نسبت به بقیه درآمد بهتری دارند. از این تکنیکها در چاپ برچسبهای محصولات غذایی، قوطیهای نوشیدنی، لفافهای محصولات غذایی، کارتنهای بستهبندی، کیسههای تبلیغاتی، جعبههای بستهبندی و بسیاری از محصولاتی که در فروشگاهها و سوپرمارکتها وجود دارند، استفاده میشود.
اگر علاقهمند به آشنایی با این تکنیکها هستید و میخواهید با رمزهای آن آشنا شوید از آموزشی که مراحل آمادهسازی یک طرح را برای چاپ فلکسو لیبل بهصورت عملی توضیح داده است استفاده کنید.
این آموزش برای اولین بار در ایران ساختهشده است و هیچ نمونه ایرانی و یا خارجی ندارد. این آموزش نتیجه چندین سال تلاش و جمعآوری اطلاعات میباشد. امیدوارم با دیدن این آموزش بتوانید به حیطه تفکیک کارها وارد شوید و برای آمادهسازی فایلهای خودتان استفاده کنید.
درباره حمیدرضا پیوندی
متخصص چاپ افست و فلکسو، طراحی، پیش از چاپ و چاپ
نوشتههای بیشتر از حمیدرضا پیوندی4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام.ممنون از اطلاعات ارزشمند شما.در خصوص آموزش تکنیکها و نکات مهم جهت تفکیک رنگ که در بخش تفکیک رنگ به آن اشاره کردید سوال دارم.از این آموزش که در همین بخش به آن اشاره کردید چگونه و از چه طریقی میتوان استفاده کرد؟ممنون
سلام
برای تهیه محصول لطفا روی لینک زیر کلیک کنید .
https://www.printmag.ir/product/flexo-file-preparation/
سلام وقت بخیر ببخشید خواستم بپرسم روش تشخیص رنگهایی که اورپرینت شده در طرحهایی که اجزای زیاد داره قبل از چاپ با استفاده از پرینتر چیست اصلا راهی برای این موضوع هست ؟
ممنونم
سلام
سوال خیلی روشن نیست . ولی از کار چاپی با لوپ میشه اورپرینت بودن رنگ ها رو تشخیص داد.