چطور طراحی بسته بندی را شروع کنیم ؟

اولین طراحی بسته بندی برای هرکسی می تونه بسیار دلهرهآور باشه . تو این آموزش قسط دارم شما رو با انواع بسته بندی آشنا کنم و نرم افزارها و مراحلی را که برای طراحی بسته بندی احتیاج دارید که بدانید رو براتون بگم.
در ادامه یاد می گیرید که چطور طرح دو بعدی را که آماده کردید رو برای چاپ بفرستید. با انواع مراحل و تکنیک های پس از چاپ آشنا شوید.
در تمام مراحل آموزش اگر سوالی داشتید می تونید در زیر پست کامنت بگذارید که بهتون جواب بدم.
فهرست مطالب
بخش های مختلف طراحی بسته بندی
کار طراحی بسته بندی به دو بخش مهم تقسیم بندی میشود.
بخش اول : بخش هنری و خلاقانه
در بخش خلاقانه یا هنری ، شما باید با مباحث هنری و زیبایی شناسی کار طراحی آشنا باشید و برای آن باید در دورهها یا آموزشهای تخصصی طراحی شرکت کرده باشید. در این بخش شما باید با کاربرد رنگها ، همنشینی رنگها و المانهایی که در صفحه کنار هم قرار میدهید آشنا باشید و طرحی خلاقانه با رعایت اصول طراحی گرافیک آماده کنید.
از اونجایی که این بحث زیاد در تخصص من نیست بیشتر از این توضیح نمیدم و بهتره از نظر اساتیدی که در این زمینه وجود دارند استفاده کنید.
بخش دوم: بخش تکنیکال
در بخش تکنیکال شما باید مسایل نرمافزاری و سختافزاری تولید بسته بندی مورد نظرتان آشنا باشید. به طور مثال باید بدانید بهتر است که با چه نرم افزارهایی فایل تان را برای چاپ آماده کنید. شما باید از مسایل تولیدی بسته بندی هم اطلاعاتی داشته باشید. بطور مثال باید بدانید این بسته بندی به چه روشی تولید می شود و یا این بسته بندی به چه روشی پر میشود.
در ادامه سعی میکنم شما رو با مسایل تکنیکال آشنا کنم .

انواع بسته بندی
اگر بخوام به صورت ساده بسته بندی را تقسیم بندی کنیم به طور کلی می توانیم بسته بندی را به دو دسته بسته بندی سخت و بسته بندی نرم و قابل انعطاف تقسیم بندی کنیم .
انواع بسته بندی های مقوایی یا کارتنی جزو بسته بندی های سخت به حساب می آیند و معمولا با چاپ افست ورقی چاپ میشوند.
البته چاپ بسته بندی های کارتنی به صورت مستقیم با چاپ فلکسو انجام می شود مگر اینکه به صورت لمینتی باشد و بعد چاپ افست ورقی به شکل یک لایه با کارتن لمینت شود.

انواع بسته بندی های پلاستیکی مثل چیپس و پفک جزو بسته بندی های فلکسیبل قرار میگیرد که گسترده گی بسیار برزگی دارند و توسط چاپ های فلکسو و روتوگراور چاپ میشوند.
بعضی از بسته بندی ها امکان چاپ با چندین روش چاپی دارند. بطور مثال قوطی های مقوایی آبمیوه و شیرکاکائو که در بازار اصطلاحا به آنها تتراپک میگویند هم با روش فلکسو و هم با روش روتوگراور چاپ می شود (نام اصلی این نوع بسته بندی اسپتیک یا بهداشتی است)

راهنمای استفاده از خط بریل در جعبههای مقوایی

بهترین نرم افزار برای طراحی بسته بندی چیست ؟
قبل از اینکه طراحی بسته بندی را شروع کنید باید در نظر بگیرید که کدوم نرم افزار بهتر کار شما را انجام میده . اکثر طراحان کارشان را با فرمت وکتور برای چاپخانه یا لیتوگرافی ارسال می کنند . فایل های برداری قابلیت تغییر سایز دارند و به راحتی می تونیم قالب برش طرح مان را در این نرم افزار ها آماده کنیم .
در حال حاضر در سطح دنیا بهترین نرم افزار عمومی برای طراحی برداری یا وکتور نرم افزار ادوبی الستریتور می باشد . اگر از نرم افزارهای دیگه ای مثل کرل دراو استفاده می کنید من به شما پیشنهاد می کنم همین امروز شروع به یادگیری الستریتور کنید.
شاید طراحی برای شما در کرل آسان تر باشد ولی اگر می خواهید جزو طراحان حرفه ای این صنعت باشید باید به سراغ نرم افزار الستریتور برید . تمام شرکت های بزرگ دنیا از الستریتور استفاده می کنند و حتی شرکتهای حرفه ای تر از نرم افزارهای بسیار گران قیمت تری مثل آرت پرو یا پک ادج شرکت اسکو استفاده می کنند.
البته الستریتور برای انجام تمام قسمتهای طراحی بغیر از تصاویر مناسب است و بهترین برنامه برای آماده سازی تصاویر برای چاپ در حال حاضر فعلا فوتوشاپ است. البته در دنیا رقیب های قدرتمندی برای فوتوشاپ متولد شده اند.

بهترین نرم افزار برای طراحی قالب بسته بندی چیست ؟
قالب برش یا دایلاین یا دایکات اسم هایی است که به طرح برش بسته بندی گفته می شود. در بسته بندی های مقوایی یا کارتنی طراحی شما بعد از اینکه چاپ شد باید قالب بخورد تا مناطق اضافی آن برش بخورد و قسمت هایی که احتیاج به تا شدن دارند خط تا بخورند تا بسته بندی شما شکل بگیرد و به صورت سه بعدی دربیاید.
طراحی قالب برش در نرم افزارهای مختلفی انجام میشود . برای این کار از خود الستریتور نیز می توانید استفاده کنید ولی بهترین نرم افزار برای این کار نرم افزارهای مهندسی هستند . برای مثال می توانید از Autocad استفاده کنید و یا اگر واقعا می خواهید از نرم افزار مخصوص این کار استفاده کنید می توانید از نرم افزار Esko Artioscad استفاده کنید .
آرتیوس کد و یا نرم افزار های مشابه آن که برای طراحی قالب ساخته شده اند امکانات زیادی برای طراحی قالب و سه بعدی سازی و کنترل خطوط تا و برش به شما میدهند و به شما این امکان را می دهند که به سادگی طرح جعبه ای را که در ذهنتان دارید را در کوتاه ترین زمان پیاده سازی کنید و آن را به نرم افزار طراحی خودتان انتقال دهید.
اگر در الستریتور طراحی قالبتان را انجام دادید خطوط تا و برش را به رنگ اسپات تبدیل کنید و لایه ای که این خطوط در آن وجود دارند را به لایه غیر چاپی تبدیل کنید.
البته ساختن یه قالب برش برای شروع کمی سخته . برای اینکه این کار براتون راحت تر بشه پیشنهاد می کنم یه جعبه شبیه اون چیزی که می خواید رو پیداکنید و از هم بازش کنید و ابعاد قسمت های مختلف آن را اندازه گیری کنید و در الستریتور بکشید و در نهایت به ابعاد جعبه مورد نظرتون تبدیلش کنید.

دانلود کتاب بسته بندی چیست ؟

چطور موکاپ بسته بندی که طراحی کردیم را به مشتری نشان دهیم؟
اگر می خواهید قبل از چاپ بتونید تجسم کنید که طرحتون در نهایت چطور خواهد شد باید طرح دوبعدی تون رو به شکل سه بعدی تبدیل کنید.
البته این کار باعث میشه مشتری شما هم با دیدن شکل نهایی کار راحتر هزینه طرح شما رو پرداخت کنه . یکی از بزرگترین مشکلات نرم افزارهای معمولی طراحی بسته بندی مثل الستریتور نبود امکان دیدن کار به شکل سه بعدی است .
البته امروزه نرم افزارهای تخصصی و حرفه ای مثل آرت پرو و پکاج امکانات خوبی برای دیدن طرح سه بعدی و طراحی کردن بر روی ماکت سه بعدی بسته بندی را در اختیار طراحان حرفه ای قرار داده است و در حین طراحی به راحتی میتوانید فرم سه بعدی کار را هم ببینید و بر روی آن طراحی کنید.
شرکت اسکو پلاگین های خوبی برای الستریتور ساخته است تا بتواند این مشکل را نیز با هزینه کمتر حل کند . با این پلاگین اسکو می توانید طرح تیغ تان را در الستریتور بکشید و با ابزارهای مخصوص آن از محل خطوط تا آنها را با زاویه های مورد نظر خم کنید و بر روی ماکت سه بعدی تان در الستریتور طراحی کنید.
حالا می توانید طرح سه بعدی اتان را بچرخانید و از هر زاویه ای که دوست دارید آن را ببینید و اشکالاتش را برطرف کنید. یکی دیگر از امکانات مهم این پلاگین ، شبیه سازی فرآیندهای چاپی است.
بطور مثال شما میخواهید به مشتری نشان دهید که این طرح بر روی جنس متالایز چاپ می شود و یا می خواهید در قسمتی از طرح از طلاکوب یا یووی موضعی استفاده کنید. بدون این پلاگین در الستریتور به هیچ وجه نمی توانید این تکنیک ها را نشان دهید. البته این پلاگین ها خیلی گران هستند و نسخه کرک شده دم دستی هم ندارند و نسخه کرک شده آنها هم فروخته می شود.
از طرف دیگر طراحان دیگری هم وجود دارند که دوست دارند طرح خودشان را در نرم افزار سه بعدی Cinema 4D آماده کنند و از امکانات سه بعدی آن استفاده کنند. در سینما فردی امکانات زیادی وجود دارد ولی یادگیری آن احتیاج به زمان و تمرین زیادی دارد و امکان اینکه به راحتی در آن حرفهای شوید وجود ندارد.
البته راه دیگری هم برای سه بعدی کردن طرح ها وجود دارد که خیلی ها امروزه از آن استفاده می کنند. استفاده از موک آپ های آماده فوتوشاپ. این فایل ها یک طرح و یک فضا آماده هستند که فقط شما باید طرح تان را در لایه مورد نظر قرار دهید . این روش ساده ترین روش است ولی اشکالات خودش را هم دارد.
این موکاپ ها معمولا فقط از یک سمت آماده شده اند و امکان چرخاندن طرح در آنها وجود ندارد و از همه مهمتر با تیغ برش شما کاملا فرق دارند و درست نمایش دادن طرح شما دلیلی بر درست چاپ شدن کار شما ندارد و شما باید برای خروجی نهایی یک طرح تیغ دیگری را آماده کنید.

برای طراحی این جعبههای کارتنی از نرم افزار Esko Studio استفاده شده

درباره حمیدرضاپیوندی
متخصص چاپ افست و فلکسو، طراحی، پیش از چاپ و چاپ
نوشته های بیشتر از حمیدرضاپیوندی13 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار مفید بود جناب پیوندی
خواهش می کنم
🙏🙏🙏👌👌👌👌
🙏🙏🙏
لطفا سایت ها و نرم افزار هایی که ایده های متفاوت و خلاقانه برای طراحی دارن رو هم معرفی کنید استاد
یکی از بهترین کارها برای پیدا کردن ایده های خوب دیدن بسته بندی های خوب دنیاست .
برای این کار از پینترست و یا بیهنس خیلی خوبن
https://www.behance.net/
https://www.pinterest.com/
مرسی عالی بود
مطلب خوبی بود.
ممنون از مطالب خوبی که در سایت میگذارید
ممنونم
🙏🙏🙏
خیلی عالی بود
ممنونم
🙏🙏🙏
عالی بود
ممنونم
🙏🙏🙏