ماشینکاری سیلندرهای چاپ گراور

تفاوت بسیاری بین تراش قطعات و فرزکاری قطعه وجود داد . هر یک از این فرایندهای ماشین کاری قطعات دارای توانمندی و قابلیتهای خاص خود هستند اما اگربخواهیم به طوربسیار ساده بیان کنیم در تراشکاری ابزارتراش ثابت است (البته می توان نوع ابزار تراش را بسته به نیاز تغییر داد) و قطعه متحرک ولی در فرز کاری یک قطعه ،ابزار فرز کاری متحرک و قطعه کار ثابت است ! وامکان تغییر و تعویض ابزار فرز کاری نیز وجود دارد.
هردو این نوع فرایند ماشین کاری شامل تراش وشکل دهی یا تغییر سایز و صیقل دادن قطعه قابل اجرا می باشند .امروزه دانش ماشین کاری با بهره گیری از تکنولوژی ابزار دقیق و تجهیزات کنترلی بر اساس کامپیوتر وPLC ها وPND ها جهش قابل توجهی یافته است به نحوی که حرکت در چند محور و کنترل حرکت ابزار و قطعه به طور هم زمان وهمینطور تعویض ابزار ممکن شده است.
اما هدف من از این توضیحات آشنا کردن شما با دو نوع تکنیک باربرداری از سطح سیلندر های چاپ گراور می باشد که ترکیبی از تراش و فرز کاری است.معروفترین و مطرح ترین دستگاه مورد استفاده در سیلندر سازی دستگاهی با نام POLISHMASTER که ساخت شرکت DAETWYLER .نوع جدید تر این دستگاه ها با نام CFM که مخفف CUTTING FACE MACHINE می باشد است.

ماشینکاری سیلندرهای چاپ گراور
با توجه به استفاده گسترده و توانمندی های این نوع دستگاه ،مرحله بعد از آبکاری سیلندر به مرحله پولیش نیز معروف شده است.به طور قطع با توجه به شکل استوانه ای سیلندر چاپ جهت ماشین کاری (پولیش) سیلندر ما نیازمند چرخش سیلندر حول محور خود هستیم مشابه کاری که در خراطی چوب انجام می گیرد.
در دستگاه های پولیش سرعت چرخش سیلندر نسبت به تیغچه ها کمتر است و در دستگاه CFM تیغچه ثابت است و سیلندر با سرعت به مراتب بیشتراز سیلندر در پولیش حول محور خود می چرخد.
طبیعی است که سرعت چرخش سیلندروصفحه نگه دارنده تیغچه باید هماهنگ باشند البته یکسان نخواهد بود.هماهنگ بودن این سرعت به این معنا است که سرعت چرخش سیلندر باید مقداری باشد که در هر بارچرخش و برخورد تیغچه با سطح سیلندر و تکرار ان فاصله ای باقی نماند و بعد از پایان کار تمامی سطح سیلندر توسط تیغچه تراش خورده باشد.
حرکتهای مرتبط با پولیش را می توان از سه زاویه مورد بررسی قرار داد:
سرعت چرخش سیلندر حول محور خود-سرعت چرخش صفحه نگه دارنده تیغچه ها-سرعت حرکت عرضی مجموعه نگه دارنده تیغچه ها که اصطلاحا هد گفته می شود از ابتدا تا انتهای سیلندر در دستگاه CFM با توجه به ثابت بودن تیغچه تنها سرعت چرخش سیلندر و سرعت حرکت عرضی هد تعریف می شود.
در هر دو نوع دستگاه میزان پیشروی تیغچه به سمت سیلندر معرف میزان باربرداری ما از سطح سیلندر خواهد بود .سرعت حرکت و چرخش در هر یک از این سه محور حرکتی در نتیجه کار ما موثر خواهد بودکه به اختصار توضیح داده می شود.هرچه سرعت حرکت عرضی هد زیاد باشد (صرف نظر از سرعت چرخش سیلندر و سرعت تیغچه ها)پولیش سیلندر سریعتر انجام خواهد شد ولی زاویه باندهای ایجاد شده از اثر تیغچه کمتر خواهد بود و پهنای بیشتری نیز خواهند داشت.این پهنای زیاد منجر به تفاوت زیاد در عمق بین وسط باند و کناره های آن می شود وتیغچه ما نیز زود مستهلک می شود.
زیاد کردن سرعت چرخش اسپیندل تعداد تماس تیغچه در هر دوران سیلندر را بیشتر می کند وسطح صافتر را خواهیم داشت اما تیغچه ما را به سرعت مستهلک می کند ودر نهایت سرعت چرخش سیلندر تنها در تعداد تماسهای تیغچه با سطح سیلندر موثر است و تغییر در آن باید متناسب با سرعت چرخش تیغچه ها باشد تا سطح مناسبی داشته باشیم.
برای تفهیم اینکه مقدار سرعت این سه حرکت بر چه اساسی تعریف می شوند ابتدا باید بدانیم هدف از پولیش سیلندر چیست؟پس از آبکاری سیلندر سطح سیلندر مناسب و آماده حکاکی نیست واز طرفی محیط سیلندر(قطر) نیز باید به اندازه طرح ما پس از چیدمان باشد که این کار توسط دستگاه polish یا cfm انجام می گیرد.
برای این تغییر سایزتوسط دستگاه polish دو نوع باربرداری از سطح در اختیار ما است .بار برداری نرم(FINE) و باربرداری سخت یا زبر (ROUGH).در باربرداری از سطح سیلندر با تنظیمات راف ما امکان تراش سیلندربا مقادیر بیشتری نسبت به باربرداری نرم را در اختیار داریم.همانطور که از اسم این دو نوع باربرداری مشخص است ما پس از اجرای هر کدام از این مراحل دو نوع سطح در اختیار خواهیم داشت که یکی نسبت به دیگری سطحی براق تر و صاف ترخواهد داشت.
ما از تنظیمات باربرداری ضخیم تر برای نزدیک شدن به سایز دلخواه و باتنظیمات باربرداری نرم تر و ظریفتر به سایز نهایی می رسیم.طبیعی است که پولیش سیلندر با سرعت چرخش اسپیندل بیشتر و چرخش کمتر سیلندر وکندتر حرکت عرضی هد سطحی صاف تر و صیقلیتری وهموارتری در اختیار ما قرار می دهد.
اما در دستگاه cfm ماهیت کار کمی متفاوت است به این ترتیب که سرعت چرخش سیلندر به مراتب بیشتر از سرعت سیلندر در دستگاه پولیش می باشدو تیغچه باربرداری ما نیز ثابت است و با مشخص کردن مقدار پیش روی ابزار به سمت سیلندر و حرکت عرضی هد در طول محور سیلندر بار برداری از سطح مس انجام می گیرددر این دستگاه نیز مانند دستگاه پولیش سرعت دوران سیلندر و حرکت عرضی مشخص کننده کیفیت نهایی سطح ما خواهد بود هر چند بعد از اجرای ماشین کاری سطح سیلندر قطعا نیاز به سنگ و سنباده مناسب نیزخواهم داشت و البته در هر دو دستگاه امکان اصلاح لبه سیلندر ممکن است.
هر یک از این دستگاهها توانمندی و محدودیت خود را دارااست ،با توجه با بالا بودن سرعت چرخش سیلندر در دستگاه cfm امکان اماده سازی سیلندرهای بزرگ(از نظر محیط و همینطور طول) و سنگین با این دستگاه وجود ندارد و ما مجبور به استفاده از دستگاه پولیش هستیم اما تعداد سیلندر تولیدی با دستگاه cfm به مراتب بیشتر از دستگاه پولیش می باشد چراکه مرحله بعد از تراش سطح مس که سنگ و سنباده می باشد در دستگاه cfm انجام می گیرد و سرعت کار به مراتب بالا تر خواهد رفت.
دیدگاهتان را بنویسید